Légi temetés, repülőgépes szórás, alternatív temetkezés, légitemetés /aerial burial, ash scattering, aerial scattering/

A légi temetésről részletesen

A légitemetés módszere, eszközrendszere már több, mint 21 éves múltra tekint vissza. Mindenki az alábbiakból hasznos részleteket tudhat meg.

A légi temetés választása esetén két lehetőség van. Amennyiben a hamvasztással megbízott temetkezési vállalkozó rendelkezik kontaktussal a légitemetést végző vállalkozóval, akkor az irodában egyszerre megrendelhető a művelet, ha nem, akkor a hamvakat kérje ki. Kiadás előtt, alatt, vagy utána ezen a honlapon található telefonszámon érdeklődhet a szórás menetéről, feltételeiről, időpont és helyszínegyeztetésről és az ellentételezésről.

Légitemetés menetéről

Helyszínként (a törvénybe foglaltak szerint) vizek, erdők, mezők kerülhetnek szóba, mindig ügyelve arra, hogy biztosított legyen a talajba szívódás, megfeleljen a repülés általános előírásainak, tehát nem lakott terület felett és nem tiltott légtérben legyen. A sztenderd, a kiinduló repülőtér 25 km-es körzete.

A légitemetést végző pilóta a megadott, megbeszélt időpontra repülőgép időpont foglalást végez. Ez nap, óra, perc pontosságú. A hamvak kibocsátásakor kiszórásra kerülnek virágszirmok is. Egy speciális, erre a célra készült szerkezetből távoznak a hamvak és a szirmok. A megbeszélt helyszín felett lehetőség szerinti mélyrepülésből történik a szórás. Felhő-szerűen szétoszlanak a hamvak és a szirmok együtt. Ez egy kb. tíz-tizenöt másodperces időszakasz. A gép visszaemelkedése után tesz egy kőrt és szárnybillegtetéssel búcsúzik. /A repülés alatt egy, esetleg két hozzátartozó a levegőből is figyelheti az eseményt, de ez nem feltétlenül ajánlott, inkább csak egy lehetőség./ A szórásról videófelvétel készül, melyet kikérhetnek, ez megbeszélhető.

/GYIK/Gyakran felmerülő kérdésekre válasz:

1., Mi történik, ha az időjárás nem megfelelő?

Nagyon ritkán, de előfordulhat, hogy végletesen alkalmatlan az időjárás a repülésre. Ilyen esetben napon belüli, esetleg későbbi napokra, vagy hétre halasztás történik. Ezt időben jelzi a pilóta. (Köd, elektromos vihar, extrém eső, jégeső, vagy viharos szél akadályozhatja csak meg a felszállást.)

2., A másik visszatérő kérdés a helyszín.

Egyeztetés alapján szinte bárhol lehetséges, ahol a helyszín és a légtér megfelelő. Praktikusan, jól használható helyszínekről a pilóta tesz javaslatokat.

3., Lehetséges-e két elhunyt egyidejű szórása?

Igen, lehetséges előkészítéssel, minimális többlet költséggel.

4. Nagyobb távolságokra, vidéken, vagy külföldön is lehetséges-e?

Amennyiben a sztenderd 25 km-es távolságot meghaladja a repülés, kizárólag a többlet gépidőt kell kifizetni. Ebben a ritka esetben előkalkulációt végez a pilóta. Külföldön a helyi szabályozás figyelembevételével lehetséges a légitemetés.

5., Milyen költséggel kalkulálható a légitemetés?

Erre a kérdésre a fentiek figyelembevételével lehet pontosan válaszolni, de a sztenderd szórási árakat aktuálisan telefonos tájékoztatás alapján lehet megtudni. A leginkább költségkímélő temetkezési módszer ez a különleges, látványos lehetőség, mivel a későbbiekben sem keletkezik már további költség, mint sírhely, urnafal megújítási, hosszabbítási, ápolási, stb. kiadások.

További információkért az alábbi emailen, vagy telefonszámon lehet érdeklődni: bartib555@gmail.com, +36 30 9543 669